Обласний фестиваль-конкурс «Воскресни, писанко – 2018!»

30 березня, 2018 § 0

Серед найулюбленіших, найдревніших, найбільш відомих та вишуканих символів Великодня, поряд з паскою та святковими яствами, у  кошику яскраво красуються писанки. Традиція виготовляти писанки сягає корінням в сиву давнину, коли людина була неподільною з природою.Мудрі люди кажуть: “У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки”. Кожна писанка – це ніби маленький світ. Фарбовані яйця – неминуча ознака Великоднього розговіння. Особливо вони користуються повагою в Україні. Великодні писанки не просто фарбуються: вони пишуться, тобто розмальовуються за допомогою особливих технічних прийомів. Від цього і сама назва їх – писанки.

29 березня  на головній площі області стартував четвертий фестиваль – конкурс  «Воскресни, писанко!» Такого, як тут, не доводилося бачити ніде. Народну площу прикрасили 57 дерев, заквітчаних великодними яйцями, виготовленими власноруч дітьми, у різних техніках.

Команда Хустського професійного ліцею сфери послуг на чолі з директором Пригара Дмитром Михайловичем також прийняла участь у фестивалі, представивши своє писанкове дерево та Великодні композиції.   Учениця ліцею Чекевдя Антоніна, провела майстер-клас по виготовленню писанок у техніці «квілінг».

Оцінювали конкурсні роботи за такими критеріями: обов’язкова наявність писанок, виготовлених в різних техніках виконання,  відповідність регіональним традиціям у розписі, орнаменті, колористиці.   Призерів конкурсу на найкраще писанкове дерево визначили у трьох номінаціях: серед місцевих органів управління освітою, професійно-технічних та навчальних закладів обласного підпорядкування.

Писанкове містечко на площі Народній прикрашатиме Ужгород  до 24 квітня.