Офіціант, Бармен

Офіціант

“Добре вміла готувати – та не вміла подавати” – це прислів’я ніколи не відноситься до тих, хто в нашому ліцеї обрав
професію офіціанта.
Вас навчать сервірувати ділові
сніданки і дипломатичні банкети, організовувати прийоми і вечірки. Майстрів своєї справи чекають найпрестижніші ресторани міста, країни, всього світу. Професія офіціанта одна з найдавніших. На фресках єгипетських пірамід зустрічаємо зображення людей, які подають їжу на стіл фараону. Напевно, це були перші офіціанти.

Сьогодні професія стала дуже поширеною, адже жоден ресторан, кафе чи бар не може обійтися без офіціанта. Святкування знаменних дат, прийоми видатних осіб, підписання угод передбачає спілкування за урочистим столом і неможливе без офіціантів, які беруть активну участь в обслуговуванні трапези.

Ще задовго до того, як відвідувачі прийдуть до ресторану, офіціант розпочинає підготовку до їх зустрічі: отримує посуд і столові набори у метрдотеля, сервірує столи.

Головною метою роботи офіціанта є оперативне обслуговування відвідувачів, ознайомлення їх з меню, прийом і виконання замовлень, сервіровка столу, складання меню для банкетів, прийомів, доставка замовлених страв до столу, розрахунок з відвідувачами, збір використаної посуди.

Специфікою професійної діяльності офіціанта є те, що вона не піддається істотній механізації та автоматизації, основна частина робочих операцій виконується без застосування технічних засобів, тобто з використанням ручної праці.

Офіціант весь час знаходиться на ногах, йому часто доводиться переносити важкі таці з їжею, посудом, напоями. Тому ця професія потребує від людини значної фізичної витривалості.

Кожний робочий день офіціанта — це енциклопедія психологічних контактів. Той, хто обирає професію офіціанта, повинен легко і вільно вступати в контакти з різними людьми, за всіх обставин бути ввічливим, тактовним, приємним у спілкуванні. Якість роботи офіціанта визначається перш за все за його вмінням діяти без зайвого шуму (метушні). Чим акуратніше, тихіше та спокійніше працює офіціант, тим вище цінується його праця.

Робота офіціанта вимагає високого рівня сприймання, уважності, доброї пам’яті, розвинутого загального інтелекту та внутрішньої культури. Офіціант може продовжити освіту в технікумах торгівлі та громадського харчування, інститутах та університетах, де готують спеціалістів середньої та вищої кваліфікації.

Завдяки створенню розгалуженої мережі приватних кафе, ресторанів, барів, казино, що найбільш сконцентрованих містах та туристичних центрах нашого регіону, потреба в офіціантах існує постійно. Працюючи на підприємствах громадського харчування, він може оволодіти й іншими професіями, наприклад, бармена, метрдотеля.

Ризик безробіття — мінімальний і пов’язаний, перш за все, з недостатньою кваліфікацією та досвідом роботи.

Бармен.

Бармен (від англ. «bаг» загородка, прилавок, стійка, які відгороджують продавця від покупця, та «mаn» чоловік) — людина за стійкою.

Кожний робочий день бармена — це ціла низка психологічних контактів з
відвідувачами. Адже люди, які звертаються до барменів, відрізняються один від одного і віком, і характером, і вимогами. А потреби, які привели їх до бару, ресторану чи кафе, у всіх спільні — відпочити від повсякдення, відсвяткувати якусь подію. Тому спілкування бармена з клієнтами дуже важлива річ. Своєю коректною поведінкою він може створити гарний настрій у відвідувачів. Як правило, барменів готують із кращих висококваліфікованих офіціантів. Вони повинні знати основні правила етикету і мати хороші манери, тобто вміти виявляти повагу та увагу до гостя.

Бармен виконує наступні функції: готує і реалізує готові до споживання безалкогольні та слабоалкогольні напої, кондитерські вироби, холодні і гарячі страви, закуски, оформлює вітрини та прилавки, утримує їх у належному стані,

експлуатує та обслуговує аудіо- та відеоапаратуру, веде облік кількості реалізованих товарів.

Стійка — це робоче місце бармена. Тут розміщені касова машина, електроміксер, автоматична кавоварка, тостер, різноманітні дозатори і мийка посуду.

Професія бармена висуває до працівника ряд вимог. А саме, наявність у людини: охайності, розвиненої пам’яті, уваги, мислення, доброї координації рухів та швидкої реакції, розвитку сприймання, емоційної стабільності.

Знання, вміння та навички, отримані під час навчання за професією бармена, допоможуть працівникові оволодіти іншими суміжними професіями, такими, як офіціант, метрдотель.

У межах основної професії бармен може набути спеціалізацію для роботи в спеціалізованих закладах громадського харчування: коктейль-бар, кафе-бар, бар-морозиво, бар-клуб, нічний бар та ін.

Мережа закладів громадського харчування з кожним роком розширюється за рахунок створення приватних ресторанів, барів, міні-барів, кафе, кафетеріїв. А це, в свою чергу, викликає створення нових робочих місць. Ймовірність працевлаштування залежить від кваліфікації бармен.

Для професійно – практичної підготовки учнів з професії офіціант, бармен в ліцеї сформований педагогічний колектив у якому працюють викладачі та майстри виробничого навчання, без їх взаємодії дуже важко уявити собі підготовку висококваліфікованих робітників.

 

Виробниче навчання проводиться в сучасній майстерні, яка обладнана згідно вимог державних стандартів та складається з банкетного залу, міні – кафе з барною стійкою, що оснащені всім необхідним інвентарем та обладнанням для здобуття знань і вмінь з цієї професії.

 

Кращі учні ліцею постійно займають призові місця на обласних конкурсах професійної майстерності.

 

Наш ліцей готує і випускає хороших кваліфікованих робітників для ресторанного бізнесу. Багато випускників працюють по всій Закарпатській області. Так як Закарпаття є рекреаційним регіоном з розвиненою туристичною індустрією і тому в області постійно зростає кількість підприємств громадського харчування,що сприяє збільшенню робочих місць.

Ви не зробите помилку, якщо отримаєте професію офіціант, бармен, тому що це дуже цікава і творча професія.

Саме ця професія дозволить Вам досягти добробуту та впевненості в завтрашньому дні.