Тиждень з охорони праці

29 квітня, 2017 § 0

За ініціативи Міжнародної організації праці (МОП)з метою привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці щорічно 28 квітня, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світу відзначають Всесвітній день охорони праці. Наша держава підтримала цю ініціативу і відповідно до Указу Президента від 18.08.2006 р. №685/2006 відзначила 28 квітня як День охорони праці в Україні.

В нашому ліцеї проведено «Тиждень  охорони праці» під девізом «Стрес на робочому місці: колективний виклик». Стрес  – фізична та емоційна реакція організму, яка виникає тоді, коли  посадові обов’язки не відповідають здібностям, ресурсам і потребам працівника. Стрес на робочому місці не є виключно негативним явищем, проте надмірності неприпустимі. Результати досліджень, проведених в Європі та інших розвинених країнах світу, засвідчили, що стрес на робочому місці є причиною від 50 % до 60 % усіх втрачених робочих днів.

У тривалій перспективі стрес на робочому місці може призвести до виникнення безсоння, емоційного занепокоєння, мігрені, хронічної втоми, депресії, алергії, захворювань опорно-рухового апарату, захворювань серцево-судинної системи, та навіть нещасного випадку.

Сьогодні українські працівники  підпадають під дію стресу частіше через скорочення можливостей для отримання бажаної роботи, страх її втратити, суттєве зниження фінансової стабільності.

Захистити і зміцнити здоров’я, добробут і продуктивність як всього колективу, так і кожного окремого працівника неможливо без  розуміння природи стресу і механізмів  його впливу на людей та підприємство, а також  без добре спланованої  програми, яка пом’якшить його згубні наслідки. Робоче місце одночасно є значним осередком ризиків і ідеальним місцем для їх усунення. Вчасне розпізнання залежності стану працівника від стресу, який він отримав, може зберегти його життя або як мінімум  здоров’я. Стрес – це виклик не лише працівнику, але й усім, хто причетний до колективної праці. Тому, усвідомлюючи  важливість порушеного питання та перспективу його вирішення в ліцеї проведено ряд  профілактичних заходів спрямованих на запобігання стресів та їх потенційним наслідкам на робочому місці. Зокрема проведено  круглий стіл  з учнями  на  тему: «Бережімо себе діти»,  змагання  з фізичної культури між групами ліцею, відмічено кращі стіннівки та малюнки учасників конкурсу приуроченого до «Тижня з охорони праці».